طراحی و اعتبارسنجی الگوی حکمرانی اخلاقی در سازمان‌های دولتی ایران - عرب, محسن; کاملی, محمدجواد; مقیمی, زهرا (توسعه فردی و تحول سازمانی)
هدف این پژوهش طراحی و اعتبارسنجی یک الگوی بومی و یکپارچه از حکمرانی اخلاقی در سازمان‌های دولتی ایران با تأکید بر تعامل رهبری اخلاقی، فرهنگ سازمانی و نظام‌های نظارتی است. پژوهش حاضر از رویکرد آمیخته متوالی اکتشافی استفاده کرده است؛ بدین‌صورت که در مرحله کیفی با به‌کارگیری نظریه داده‌بنیاد و انجام ۱۱ مصاحبه عمیق با خبرگان دانشگاهی و مدیران ارشد، مدل پارادایمی استخراج شد و در مرحله کمی، الگوی حاصل از طریق پیمایش ۴۰۰ نفر از مدیران و کارکنان سازمان‌های دولتی و با استفاده از مدل‌سازی معادلات ساختاری (PLS-SEM) آزمون و اعتبارسنجی گردید. نتایج نشان داد عوامل علّی تأثیر معناداری بر شکل‌گیری هسته حکمرانی اخلاقی دارند و راهبردهای عملیاتی، قوی‌ترین اثر مستقیم را بر پیامدها ایفا می‌کنند؛ به‌گونه‌ای که مسیر «راهبردها → پیامدها» بیشترین ضریب تأثیر را در مدل ساختاری به خود اختصاص داد. حکمرانی اخلاقی در سازمان‌های دولتی ایران پدیده‌ای سیستمی است که تنها از طریق هم‌راستایی اراده اخلاقی رهبران، فرهنگ سازمانی یادگیرنده و سازوکارهای نظارتی شفاف تحقق می‌یابد و رویکردهای تک‌بعدی قادر به ایجاد تغییر پایدار نخواهند بود.